Какво е VPS хостинг?

VPS хостингът е вид план, който ви дава собствен частен (виртуален) сървър. Терминът е съкращение от Virtual Private Server – виртуален частен сървър. Основната разлика между VPS и масово популярната споделена хостинг услуга е, че при VPS не споделяте ресурси с други потребители. Отличителна черта на споделения хостинг е, че споделяте ресурсите на хостинга с много други потребители и това оказва влияние на скоростта на зареждане. Ето защо когато нивата на трафик нараснат, VPS сървърът е логичната крачка напред по отношение на хостинга.

В много отношения VPS е функционално еквивалентен на физически сървър. Специфичното при VPS хостингът е, че един сървър е разделен на няколко виртуални отделения. Всяко отделение има свой сървърен софтуер, което го прави способен да работи независимо. Няма елемент на споделяне, което се осъществява в рамките на VPS, въпреки факта, че много виртуални сървъри могат да седят на една и съща споделена инфраструктура.

Възможност за контрол и конфигурация на ресурсите

Една от основните причини да изберете VPS хостинг е, когато се нуждаете от достъп до операционната система на сървъра или имате конкретни изисквания към ресурсите на сървъра. Обикновено това се налага, когато се използва ERP или CRM и клиентът има конкретни изисквания към вариант на процесор, RAM, дисково пространство, операционна система, ресурси на процесора, оперативната памет. При VPS клиентите имат свободата да конфигурират ресурсите спрямо спецификите на бизнеса си, както и да ги намалят или увеличат по всяко време.

Сигурност на VPS сървърите

Сигурността обикновено е основно притеснение, когато бизнесът се изнася на cloud базирана услуга. В действителност опциите за осигуряване на защита и сигурност при VPS сървърите по нищо не се различават от останалите сървъри. Вие имате пълен контрол над сървъра.

По отношение на физическата сигурност нещата са малко по-абстрактни – като част от споделена инфраструктура, на практика няма разделяне на физическите устройства. За някои потребители това може да се възприема като недостатък, но в действителност няма причина за притеснения. Всички VPS се възползват от мерките за физическа сигурност на центровете за данни, в които са разположени.

Какво още трябва да знаете за VPS?

VPS се възприема за по-скъпа услуга в сравнение със споделения хостинг. Обикновено потребителите нямат нужните познания, за да направят информиран избор дали имат реална нужда от VPS сървър. Ако пък нуждата е очевидна, то липсата на технически умения, за да направляват процеса на конфигуриране, е проблемно звено.

Хостинг услугата, предлагана от Nikrama, предвижда безплатно първоначално консулиране при конфигурацията на подходящ за вашите нужди сървър. Впоследствие ние ще поемем напълно безплатно управлението на вашия VPS сървър.

 

Изпрати на приятел