Каква е разликата между VPS и PPS хостинг?

Когато става дума за специфична или специализирана онлайн услуга, която има нужда от гарантирано сигурна и бърза връзка, трябва да се обмисли добре какъв тип хостинг ще се използва. Дилемата обикновено е дали да се наеме виртуален сървър (VPS) или физически сървър (PPS). В тази статия ще разгледаме и двата варианта, за да вземете информирано решение кой е по-добър за вашия бизнес.

Всъщност повечето доставчици предлагат различни хостинг опции, които могат да отговорят на нуждите на бизнеса ви. Важното решеие, което трябва да вземете, е дали да заложите на физическа машина, или на виртуална, която съществува на споделена хардуерна платформа. Но преди да навлезем в подробности, нека да е обърнем малко внимание на терминологията и жаргона в сферата на хостинг услугите.

Когато повечето хора казват виртуален сървър, те наистина имат предвид виртуален частен сървър или VPS. Виртуален частен сървър понякога се нарича също споделен сървър (донякъде подвеждащ), виртуална машина (VM), виртуален управляван сървър (VMS), което предполага, че е включена услуга за управление или просто облачен сървър.

Виртуален частен сървър VPS

В много отношения VPS е функционално еквивалентен на физически сървър.  VPS е сървър, създаден в софтуера от контролиращ агент, често наричан хипервизор. Сървърът съществува на напълно споделена инфраструктура, но ресурсите му са единствено на ваше разположение. Няма елемент на споделяне, което се осъществява в рамките на VPS, въпреки факта, че много виртуални сървъри могат да седят на една и съща споделена инфраструктура.

VPS може да комбинира различни варианти на процесор, RAM и дисково пространство и може да работи практически на всяка операционна система. Ресурсите на процесора, оперативната памет и паметта, достъпни за VPS, могат да бъдат намалени или увеличени по всяко време.

Клиентите на VPS имат достъп до операционната система и могат да инсталират почти всеки софтуер, който желаят. Тъй като множество VPS ‘съществуват на един и същ физически сървър или възел, възможно е изпълнението на един да повлияе на друг. Например в пиковите интервали в интернет, това може да доведе до насищане на ресурсите на възлите, което може да доведе до временно намалена производителност за всички сървъри.

Сигурност на VPS сървърите

Сигурността обикновено е основно притеснение, когато бизнесът се изнася на cloud базирана услуга. В действителност опциите за осигуряване на защита и сигурност при VPS сървърите по нищо не се различават от останалите сървъри. Вие имате пълен контрол над сървъра.

По отношение на физическата сигурност нещата са малко по-абстракни – като част от споделена инфраструктура, на практика няма разделяне на физическите устройства. За някои потребители това може да се възприема като недостатък, но в действителност няма причина за притеснения. Всички VPS се възползват от мерките за физическа сигурност на центровете за данни, в които са разположени.

Изпрати на приятел